NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015

Het jaar 2015 is al weer bijna voorbij. Voordat de drukte van de feestdagen beginnen nog een laatste nieuwsbrief vanuit de praktijk. Met in deze nieuwsbrief een korte terugblik op 2015 en alvast een vooruitblik op 2016. Daarnaast nog wat informatie over de feestdagen en dan vooral over het vuurwerk, en de angst daarvoor. Ook hebben we aandacht voor bijtwonden en de gevolgen daarvan.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

 

groep

DE MEDEWERKERS VAN DIERENKLINIEK DE HAARDSTEDE WENSEN U

FIJNE KERSTDAGEN EN EEN GELUKKIG 2016!

 

 

Nieuws uit de praktijk

Dienstregeling tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen en het weekend aansluitend op de feestdagen kunt u voor spoedgevallen contact opnemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Facebook

facebookSinds kort heeft Dierenkliniek de Haardstede een eigen facebookpagina. Deze pagina willen we vooral gebruiken om belangrijke informatie te delen, zoals bijvoorbeeld het voorkomen van ziekten, maar ook om nieuwe informatie uit de praktijk door te geven. En om natuurlijk mooie momenten die we meemaken in de praktijk te kunnen delen. Als u onze pagina “liked” dan blijft u van alle laatste ontwikkelingen op de hoogte!

Myxomatose en VHD

155px-Ziek_konijn_in_bed_voor_elfjeMyxomatose en VHD zijn 2 besmettelijke ziekten die voorkomen bij konijnen. Konijnen kunnen hiertegen beschermd worden door een vaccinatie. Helaas hebben we de afgelopen weken toch weer zowel konijnen met myxomatose als VHD gezien. Als uw konijn nog niet ingeënt is, adviseren we om uw konijn alsnog in te laten enten.

Aanpak van vuurwerkangst

thundershirt-dogElk jaar horen we weer de verhalen van dieren die helemaal panisch worden van het vuurwerk. Er is nu een nieuwe mogelijkheid van behandeling. Het gaat om een zogenaamd thundershirt. Dit is een soort trui voor dieren die heel strak om de borstkas vastgemaakt kan worden. Het idee is dat dit zekerheid en veiligheid geeft aan het dier, net als het inbakeren bij kinderen. Een thundershirt kan ook gebruikt worden bij dieren die bang zijn voor onweer of bijvoorbeeld bang zijn voor reizen. Het grote voordeel van een thundershirt is dat angst aangepakt kan worden zonder medicatie.

Meer informatie over vuurwerk vindt u verderop in onze nieuwsbrief.

Nieuwe informatie

Er staat weer een nieuwe informatiebrief op de website over vuurwerkangst bij katten, geschreven door kattengedragsdeskundige Diana Kraa op de website staan. Hierin wordt onder andere beschreven hoe u angst en stress bij uw kat kunt herkennen en wat u het beste er aan kunt doen. Ook beschrijft ze dat niet alleen honden getraind kunnen worden met vuurwerktraining, maar dat dit zeker ook met katten gedaan kan worden. Meer informatie kunt u vinden op onze website.

Terugblik op 2015

nieuw-jaar-45486177In 2015 zijn we doorgegaan met ons spaarplan en onze puppy en kitten abonnementen. Beide zijn een groot succes.

Steeds meer mensen zien het voordeel van het spaarplan in. Aan de ene kant kan het gebruikt worden voor het opbouwen van een spaarpotje. Als uw dier dan iets mankeert kan het geld gebruikt worden voor de behandeling. Daarnaast kan het gebruikt worden voor gespreide betaling. Dieren die meedoen met ons spaarplan krijgen 10% korting op alle producten en diensten afgenomen bij ons in de praktijk.

Onze puppy abonnementen werpen ook hun vruchten af. Sinds we hiermee begonnen zijn, laten we pups tot 6 maanden elke maand naar de praktijk komen. Om ze even na te kijken en in de gaten te houden of alles goed gaat, maar zeker net zo belangrijk om pups goed te laten wennen aan de dierenarts. De meeste pups die voor de eerste entingen binnenkomen vinden alles nog leuk en interessant. Maar na 3 maanden gaan ze de angstfase in. Als pups vanaf 3 maanden een lange tijd niet meer de praktijk in komen, zien we vaak dat ze bij het volgende bezoek veel banger zijn. Bij de pups die elke maand langs komen zien we dat ze veel blijer en makkelijker naar de dierenarts gaan. Dit scheelt heel veel stress bij zowel de hond als de baas.

Omdat we zo enthousiast zijn over dit effect van de puppy abonnementen, hebben we het kitten abonnement ook uitgebreid met een extra bezoek bij de assistente op 4,5 maand. Wederom om even te wegen en te kijken of alles goed gaat, maar vooral om katten te laten wennen aan het in de mand gaan en naar de dierenarts komen.

Daarnaast hebben we sinds het voorjaar de mogelijkheid om echo’s in de praktijk te laten maken door een ervaren radioloog. Ook hiermee zijn we heel tevreden. Het schilt veel stress voor een eigenaar en een dier als het onderzoek in een bekende omgeving plaats kan vinden. Daarnaast is het heel fijn dat er naar aanleiding van het onderzoek meteen actie ondernomen kan worden.

Vooruitblik op 2016

imagesWe blijven ons volop verbeteren. Voor 2016 hebben we dan ook nieuwe plannen ontwikkeld. Zoals in navolging van de puppy en kitten abonnementen een gezondheidsabonnement en een seniorenabonnement.
Meer informatie volgt hierover in de nieuwsbrief van januari.

Daarnaast willen we volgend jaar meer aandacht gaan geven aan de vaccicheck. De vaccicheck biedt de mogelijkheid om te controleren of een vaccinatie tegen hondenziekte, parvo en leverontsteking wel nodig is. Jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil blijft echter nodig. Meer informatie kunt u hier al over vinden op onze website.

Daarnaast komt er binnenkort een nieuwe test beschikbaar waarbij we nierproblemen bij honden en katten in een veel vroeger stadium op kunnen sporen en dus ook veel eerder kunnen gaan behandelen.

Vuurwerkangst

indexHeel veel dieren zijn bang voor vuurwerk. Het onverwachte harde geluid laat dieren schrikken. Veel dieren hebben als pup of kitten te weinig ervaring opgedaan met harde geluiden en zijn daardoor bang voor deze geluiden. Als eigenaar vinden we het vaak zielig dat ze bang zijn en troosten we onze huisdieren. Maar hierdoor wordt de angst echter juist bevestigd.

Vuurwerkangst is niet makkelijk aan te pakken. We kunnen u wel een aantal richtlijnen geven om u te helpen. Als eerste is het belangrijk om het vuurwerk (of de harde geluiden) te negeren (en dat wil zeggen gewoon doorgaan waar u mee bezig bent). Daarnaast moet u uw dier nooit straffen voor angst of troosten (tenzij uw dier helemaal in paniek is, dan moet deze wel wat gekalmeerd worden). Tijdens oud en nieuw is het belangrijk om te zorgen voor een veilige omgeving voor uw dier, het liefst waar het donker is (gordijnen dicht, een kat eventueel in een kast laten of onder het bed) en eventueel met wat achtergrond geluiden (de t.v. of de radio aan). Bij katten is het belangrijk om ze op oudejaarsdag de hele dag al binnen te houden.

Het mooiste is om de vuurwerkangst echt aan te pakken. Dit kan met speciale vuurwerktrainingen die gegeven worden door verschillende gedragsdeskundigen. Wilt u hierover meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de dierenkliniek (035 5251512 of via info@dierenkliniekdehaardstede.nl).
Daarnaast kunt u ook thuis aan de slag met geluiden. Hiervoor kunt u speciale geluidscd’s aanschaffen of u kunt de geluiden vinden op de website http://www.myhappypet.nl/articles/goed-in-hun-vel/geluidstraining-voor-huisdieren. Op deze website staat ook precies beschreven hoe u aan de slag kunt met de geluiden.

Daarnaast kunnen dieren geholpen worden met verschillende middelen. Nieuw zijn de speciale thundershirts. Het achterliggende idee hiervan is dat inbakeren zekerheid geeft. Als een hond een strak pak om zijn of haar borstkas krijgt, krijgen ze een gevoel van veiligheid. Daardoor zullen ze minder angstig reageren.

Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen die gegeven kunnen worden om stress te verminderen. Helaas zien we dat dieren met vuurwerkangst zo’n grote angst hebben dat ze toch nog bang blijven voor de vuurwerk. Maar met de supplementen zie je vaak dat ze wel beter in hun vel zitten en sneller herstellen van de angst.

Op de dag zelf kunnen dieren ook medicatie krijgen. Hiervoor geven we alprazolam mee. Dit is een echt medicijn en werkt ontspannend en angstverminderend. Het is niet verstandig om dit te geven aan dieren die alleen gelaten worden, het beste is om toezicht te houden.

Meer informatie kunt u vinden op onze website. Als u vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen (035 5251512, info@dierenkliniekdehaardstede.nl).

Bijtwonden

fighting-clip-art-582433Er zijn heel veel honden en katten bij ons in de buurt. En niet alle dieren vinden elkaar even aardig. Het gebeurt dus met grote regelmaat dat er gevochten wordt.

Bij katten zijn abcessen die ontstaan na vechten heel bekend. In het begin lijkt er niks aan de hand te zijn, maar 5 tot 7 dagen na de vechtpartij ontstaat er opeens een bult of dikte of voelt een kat zich niet lekker. Als het abces openbreekt zie je vaak dat ze zich weer veel beter voelen. Vaak moet een abces schoongemaakt worden en zal er voor 5 tot 7 dagen antibiotica meegegeven worden. Aangezien niet alle vechtpartijen resulteren in een abces is het niet nodig om na elke vechtpartij meteen te starten met antibiotica. Als u gezien of gehoord heeft dat uw kat gevochten heeft is het wel verstandig om hem of haar even wat beter in de gaten te houden. Zolang uw kat nog gewoon wil eten en normaal loopt is het niet nodig om langs te gaan voor controle. Als uw kat zich raar gedraagt, met een oog knijpt, niet wil eten of niet wil of kan lopen of als u het gewoon niet vertrouwd is er wel controle nodig.

Hoewel gevechten bij katten er heel erg heftig uit kunnen zien valt de schade vaak gelukkig wel mee. Bij honden zien we regelmatig veel meer schade terwijl het in het begin juist lijkt mee te vallen. Het gevaar bij bijtwonden bij honden komt dan vooral door het schudden. Veel honden bijten zich vast en schudden hun tegenstander daarna door elkaar. Door dit schudden kan er heel veel trauma plaatsvinden onder de huid wat op het eerste gezicht mee lijkt te vallen. Als uw hond in een vechtpartij betrokken geweest is, waarbij ook geschud is of waarbij de kans bestaat dat er geschud is, is het belangrijk om altijd dezelfde dag naar uw hond te laten kijken. Als de schade op tijd gezien wordt en er ook tijdig gestart wordt met antibiotica en indien nodig drains aangelegd worden kunnen heel veel problemen voorkomen worden. Het grootste risico is namelijk het afsterven van de huid. Als de huid los ligt van de onderhuid door het schudden en er komt een infectie bij dan zal de huid af gaan sterven en kunnen er grote gaten vallen. Dit kan grotendeels voorkomen worden door tijdig ingrijpen.

De belangrijkste boodschap is eigenlijk als u het niet vertrouwd of als uw hond bij een flinke vechtpartij betrokken is om langs te komen voor controle bij de dierenarts.

Volgende nieuwsbrief

De volgende nieuwsbrief valt in januari weer in uw digitale brievenbus. Hierin zullen we uitgebreid aandacht besteden aan nierproblemen bij de hond en de kat. Daarnaast zullen we onze nieuwe abonnementen presenteren.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly, Rachel en Adriënne. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.