Nieuwsbrief oktober 2015

De zomer is weer voorbij, dus het is tijd voor een nieuwe nieuwsbrief uit de praktijk. We beginnen met nieuwtjes uit de praktijk, waarbij we wat langer stil staan bij de mogelijkheid om te controleren of een dier nog voldoende bescherming heeft of dat een vaccinatie herhaald moet worden. Daarnaast hebben we een interessant artikel over agressie bij katten geschreven door kattendeskundige Diana Kraa. We sluiten af met nog een aantal veel voorkomende spoedgevallen.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

 

Nieuws uit de praktijk

Echo

Sinds een aantal maanden hebben we de mogelijkheid om echo onderzoek uit te laten voeren bij ons in de praktijk door een ervaren radioloog. Onze ervaringen zijn tot nu toe heel erg positief en we zijn dan ook erg blij met deze aanvulling op onze dienstenverlening. Meer informatie over het maken van een echo en wanneer het nodig is kunt u vinden op onze website.

Spaarplan

Al ruim anderhalf jaar bieden we een spaarplan aan waarbij u als eigenaar kunt sparen voor de diergeneeskundige zorg van uw huisdier. Steeds meer eigenaren sluiten zich bij ons spaarplan aan. Meer informatie kunt u vinden op onze website onder spaarplan.

Vaccicheck, vaccineren op maat

Steeds vaker krijgen we de vraag of een vaccinatie wel nodig is. Vroeger werden honden elk jaar ingeënt tegen Parvo, Hondenziekte en Hepatitis. Sinds een aantal jaren zijn deze inentingen al teruggebracht naar 1x per 3 jaar omdat uit onderzoek is gebleken dat deze inentingen 3 jaar bescherming bieden. Nu is bekend dat bij een aantal honden de bescherming nog langer aanwezig is en dat kunnen we controleren met een simpel bloedonderzoek in de praktijk. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole kan er een klein beetje bloed afgenomen worden waarin het gehalte aan afweerstoffen bepaald kan worden. Hiermee kan bepaald worden of een dier nog voldoende beschermd is of dat de vaccinatie herhaald moet worden. Meer informatie over de vaccicheck kunt u vinden op onze website.

Nieuw op de website

Op de website hebben we weer een aantal informatiebrieven toegevoegd. Het gaat om informatiebrieven over de volgende aandoeningen:

  • Leptospirose (ziekte van Weil): Regelmatig krijgen we te horen dat een hond niet zwemt en daardoor dus niet ingeënt hoeft te worden tegen de ziekte van Weil. Maar ook in het bos kunnen honden deze ziekte oplopen. De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die uitgescheiden wordt door onder andere ratten en muizen. En deze hebben we heel veel in het bos en op de hei. Voor meer informatie, klik hier.
  • Hypothyreoidie: Een slome hond, die niet wil lopen, dik wordt van de lucht, kale plekken heeft of moeite met lopen heeft. Allemaal verschijnselen die kunnen wijzen op een probleem van de schildklier. Bij honden zien we regelmatig dat de schildklier te langzaam werkt en dit kan allerlei problemen geven. Wilt u meer lezen, klik hier.
  • Demodex mijt: Kale plekjes rond de kop, jeuk, schilfers. Dit zijn verschijnselen die kunnen wijzen op een infectie met demodex. Demodex is een mijt die in de huid voorkomt en huidklachten kan veroorzaken. Wilt u meer lezen, klik hier.
  • Bloeddrukmeting bij de kat: We kunnen gelukkig steeds meer bij onze huisdieren. Zo is het nu heel gebruikelijk om bij de kat de bloeddruk te meten. Een hoge bloeddruk komt heel regelmatig voor en kan allerlei problemen geven, zoals plotseling blindheid. Gelukkig is een hoge bloeddruk goed te behandelen. Bij oudere dieren is het verstandig om regelmatig de bloeddruk te laten controleren om problemen voor te zijn. Voor meer informatie, klik hier.

Wat te doen bij agressieve katten?

Door: Diana Kraa, kattengedragsdeskundige, www.catchykattengedrag.nl

catchy 1In mijn werk als kattengedragstherapeut wordt ik vaak ingeschakeld bij agressief gedrag van katten. Vaak is dit agressie tussen twee katten, maar het komt ook regelmatig voor dat een kat agressief is tegen haar eigenaar. Agressie kan verschillende vormen aannemen en gebeurd om verschillende redenen. Maar in alle gevallen geldt: leuk is anders en vanzelf gaat het meestal niet over. Hieronder een aantal tips wat te doen bij agressieve katten.

Hoe ziet agressie er uit?

catchy 2
Iedereen herkent agressie als katten luid krijsend met elkaar vechtend over de vloer rollen en er plukken haar door de lucht vliegen. Andere agressieve lichaamshoudingen om op te letten zijn: kop lager dan de achterkant, staart strak langs het lichaam naar beneden, oren naar de zij-en achterkant gedraaid en pupillen kleine spleetjes. Bij agressie maakt de kat ook geluid: krijsen, grommen, blazen en mauwen. Ook de nagels zijn uit. Maar agressie bij katten kan zich ook subtieler uiten. Elkaar ononderbroken langdurig aanstaren is agressief gedrag maar wordt door veel eigenaren niet zo herkend. En dan is er nog agressie die voortkomt uit angst; de kat is eigenlijk angstig maar uit dit als een combinatie van angst en agressie. Lichaamshoudingen die angst aangeven zijn: pupillen groot, oren zijn plat op het hoofd en de lichaamshouding is in elkaar gedrukt/de kat maakt zich klein.

Zijn mijn katten aan het vechten of spelen?

Soms is het bij volwassen katten moeilijk te zien of ze aan het spelen zijn of aan het vechten, maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten. Het eerste is geluid: als katten spelen maken ze geen geluid. Ten tweede kun je letten op gebruik van nagels: spelende katten hebben hun nagels in. Bij spelen wisselt de rol van jager/gejaagd worden ook. Tenslotte kun je aan de intensiteit van het gedrag ook zien of het vechten of spelen is (vechten is intensiever)

Oorzaken & EHBA (Eerste Hulp Bij Agressie)

Katten zullen zoveel mogelijk het gevecht met elkaar proberen te vermijden maar als ze toch vechten laat katten “ het nooit uitvechten” met elkaar. Dit werkt averechts bij katten en kan alleen maar grotere problemen veroorzaken zoals het opbouwen van een negatieve associatie met elkaar.

Medisch

Als een kat plotseling agressief gedrag gaat vertonen, zeker bij aanraking, dan kan het zijn dat de kat pijn heeft. Het is dan het beste om de kat medisch te laten onderzoeken. Straf de kat nooit en houdt voldoende afstand tot de kat onderzocht kan worden.

Te jong uit het nest

Bij katten die te jong uit het nest zijn gehaald ontstaan vaak op latere leeftijd problemen met agressie (naar andere katten of naar eigenaren). Vanaf ca 6-7 weken leert een kitten sociaal gedrag, dit leert hij van zijn nestgenootjes. Als hij te hard bijt, te ruw speelt of zijn nagels gebruikt dan zal de andere kat het spel stoppen en het kitten zal leren dat dit ongewenst gedrag is. Als een kat vroeg uit het nest is gegaan heeft hij geen mogelijkheid gehad om dit sociale gedrag te leren. Speel nooit met handen of voeten met de kat, maar altijd met kattenspeelgoed, anders krijgt de kat een verkeerde associatie met de hand en voet. En als het kitten bijt of krabt stop dan, beweeg niet en negeer het gedrag.

Omgerichte agressie

Het komt vaak voor dat katten ineens agressief gedrag naar elkaar gaan vertonen. Vaak is dit omgerichte agressie: De agressie is eigenlijk bedoeld voor een andere kat (bv een buurtkat), maar omdat ze daar niet bij kunnen (bv omdat ze binnen moeten blijven) richten ze de agressie op een andere kat die in de buurt is of soms zelfs een eigenaar. Zet de katten elk in een aparte ruimte en laat ze tot rust komen. Probeer ze na een paar dagen weer langzaam bij elkaar te brengen. Werkt dit niet schakel dan een gedragstherapeut in om een goed her-introductie plan uit te werken.

Territoriale agressie

catchy 3Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn. In dit geval heeft elke kat in huis zijn eigen territorium dat hij verdedigt tegen indringers. Geef elke kat zijn eigen ruimte met eigen etensbak, slaapplek en kattenbak zodat ze elkaar niet tegen hoeven te komen in huis. Let op bij katten die in een pension of bij de dierenarts zijn geweest; zij kunnen anders ruiken (als een indringer in het territorium), dus laat de katten weer langzaam aan elkaar wennen door ze eerst apart te zetten en voorzichtig bij elkaar te brengen. Om territoriale agressie te vermijden als er een nieuwe kat in huis komt zet de nieuwe kat apart en laat de katten in kleine stapjes aan elkaars geur wennen.
Voor meer informatie over de stappen van een (her) introductie van een kat en andere tips over agressie kijk op www.mijnkatisagressief.nl of schakel een gedragstherapeut in.

Diana Kraa Tinley – gedragstherapeut voor katten Eigenaar van Catchy – Praktijk voor kattengedrag. www.catchykattengedrag.nl.
Facebook: www.facebook.com/CatchyPraktijkvoorKattengedrag Tel: 06-29259054.

De meest voorkomende spoedgevallen

Zoals beloofd in de vorige nieuwsbrief gaan we verder met de meest voorkomende spoedgevallen. Nu aandacht voor allergische reacties, verwondingen aan ogen en/of oogleden, hoge koorst, plotselinge blindheid bij de kat.

Allergische reacties

Allergische reacties komen regelmatig voor bij onze huisdieren. Er zijn allerlei verschillende allergische reacties mogelijk, waarbij sommige vrijwel direct zorgen voor klachten zoals extreme jeuk en dikke plekken tot klachten die pas dagen later verschijnen. Dit heeft te maken met de soort van reactie die ontstaat. Een allergie is een overmatige reactie van het afweersysteem op bepaalde lichaamsvreemde stoffen. Allergie problemen komen bij onze huisdieren veel voor, meer informatie kunt u hierover vinden op onze website onder jeuk bij de hond en voedselovergevoeligheid.

Spoedgevallen zijn de acuut optredende allergische reacties. Meestal zien we dat door ernstige jeuk en/of dikke plekken. Vaak komen deze reacties voor aan de kop, maar het kan ook op een ander lichaamsdeel voorkomen, zoals een poot die zwelt als reactie op een insecten steek.

Als een dier plotseling erge jeuk heeft is het belangrijk om te voorkomen dat een dier zichzelf beschadigd door wrijven en krabben. U kunt eventueel de huid afspoelen met water om mogelijk nog aanwezige allergische stoffen te verwijderen. Ook werkt dit verkoelend. Als een dier last blijft houden van jeuk is het verstandig om op korte termijn naar de dierenarts te gaan. Deze zal in het algemeen een injectie geven die de allergische reactie tegengaat waardoor de klachten snel weer weg zullen trekken.

Een ander verschijnsel wat op kan treden bij een allergische reactie zijn zwellingen. Als deze zwellingen aanwezig zijn aan de kop of het halsgebied kan dit leiden tot benauwdheid. Het is verstandig om bij beginnende zwellingen zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts voor controle en behandeling.

Verwondingen aan ogen en oogleden

Een ongeluk zit in een klein hoekje en we zien helaas regelmatig verwondingen aan ogen en oogleden.
Bij vechtpartijen of bij wild tussen de struiken door rennen zien we regelmatig wonden aan oogleden. Vaak is er sprake van een scheurtje of een winkelhaak in een ooglid. Dit lijkt meestal een kleine verwonding, toch moet dit goed behandeld worden. De meeste verwondingen aan oogleden zullen operatief gehecht moeten worden. Als een snee in een ooglidrand niet goed gesloten wordt, zal er na genezing geen mooie ooglidrand meer aanwezig zijn. Hierdoor zal een dier veel sneller en veel vaker last van oogproblemen hebben. Als een dier een verwonding aan zijn ooglid heeft is het verstandig om nog diezelfde dag naar een dierenarts te gaan om het schoon te laten maken en te laten hechten. Daarnaast zal er een antibioticazalf mee gegeven worden om infectie van het ooglid te voorkomen.

Verwondingen aan de oogbol zelf zien we helaas ook regelmatig. Bekend zijn de verwondingen door een kattenkrab, maar regelmatig zien we ook honden die onder een struik door gerend zijn. Als een dier heel erg met zijn of haar oog gaat knijpen is het verstandig om op redelijk korte termijn hiernaar te laten kijken. Als een dier naast het knijpen heftig in het oog probeert te wrijven is het verstandig om dit zoveel mogelijk te voorkomen om verdere schade tegen te gaan. Oppervlakkige verwondingen kunnen vaak behandeld worden met een oogzalf. Bij diepere verwondingen aan de oogbol is soms chirurgisch ingrijpen nodig om te voorkomen dat een oogbol blijvend beschadigd raakt.

Daarnaast zien we regelmatig een ontsteking in de voorste oogkamer t.g.v. een verwonding. Dit is heel erg pijnlijjk en kan leiden tot allemaal vervelende complicaties zoals het ontwikkelen van een verhoogde oogboldruk. Als deze problemen op tijd gezien worden en er een behandeling ingesteld wordt, kunnen heel veel problemen voorkomen worden.

Hoge koorts

Als dieren ziek zijn kunnen ze net als wij mensen koorts krijgen. De normale lichaamstemperatuur voor onze honden en katten is tussen de 38 en 39 graden. Als De temperatuur boven de 40 graden komt heeft een dier koorts. Een dier met koorts voelt warm aan en voelt zich over het algemeen niet goed. Dieren zijn sloom, willen niet lopen, willen slecht eten.

Als u twijfelt of uw dier koorts heeft kunt u met een thermometer rectaal de temperatuur opnemen. Als de temperatuur boven de 41 graden komt is er sprake van een echt spoedgeval en moet u zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts. Als de lichaamstemperatuur namelijk zo hoog is, kan er schade in het lichaam optreden. Als de temperatuur lager is, hoeft u nu niet meteen aan de bel te trekken. Wel als het aanwezig blijft en zeker als een dier ziek is.

De dierenarts zal dan op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak. Soms is dat heel duidelijk, zoals een niesziekte infectie bij de kat of een abces. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden en zal er uitgegaan worden van een virus (net zoals bij de mens). Een dier met koorts zal dan vaak behandeld worden met een koortsverlager, zodat hij of zij zich wat beter voelt en ook wat wil eten en drinken. Voor dieren hebben we andere koortsverlagers dan bij de mens. Ook nooit zomaar een paracetamol of ibuprofen geven aan een hond of kat! Zeker katten kunnen hieraan overlijden, maar ook honden kunnen er ziek van worden.

Plotselinge blindheid bij de kat

Met enige regelmatig zien we in de praktijk katten die plotseling blind zijn geworden. Als een dier langzaam slechter gaat zien, valt het meestal niet op. Als een dier plotseling blind wordt, valt dit wel op. Een kat is niet langzaam gewend geraakt aan steeds minder zien, maar is van het ene op het andere moment blind. Wat opvalt is dat de pupillen van de kat heel groot zijn. Verder kunnen ze heel erg van slag zijn, tegen dingen aanlopen, van de trap afvallen.

Vaak ontstaat plotselinge blindheid bij de kat door een te hoge bloeddruk. Door de hoge bloeddruk kunnen er bloedingen in het oog plaatsvinden en kan er vocht achter het netvlies komen waardoor het netvlies loslaat. Hoe eerder dit opgelost wordt, hoe groter de kans is dat een kat weer wat zicht terugkrijgt. Daarom is het verstandig om met een plotseling blinde kat op korte termijn naar de dierenarts te gaan. De dierenarts zal dan, naast een algeheel onderzoek in de ogen kijken en ook de bloeddruk meten. Als de bloeddruk te hoog is zal direct gestart worden met een bloeddrukverlager. Als dit goed aanslaat, zakt de bloeddruk en voelt de kat zich meteen al een stuk beter. Ook is er de mogelijkheid dat de ogen (deels) kunnen herstellen. Een dier met een hoge bloeddruk moet in principe levenslang behandeld worden. Ook wordt er soms verder onderzoek uitgevoerd om te kijken of er een onderliggend probleem aanwezig is. Meer informatie kunt u vinden op de website bij de te hoge bloeddruk bij de kat.

Algeheel ziek zijn

Het komt regelmatig voor dat een dier zich helemaal niet lekker voelt. Soms is er direct een oorzaak voor te vinden, zoals flinke diarree, een pijnlijke poot of een abces. Maar vaak is het niet duidelijk wat er nu aan de hand is. Dan is een dier niet zichzelf, trekt zich terug, wil niet lopen, wil slechter of niet eten. Het is in die gevallen altijd moeilijk in te schatten wanneer u naar de dierenarts zal moeten gaan. Het verschilt natuurlijk per dier en per situatie. Er zijn wel een aantal zaken waar naar gekeken kan worden. Als een dier nog wel wil eten en drinken en goed alert is, kunt u een dagje aankijken. Als een dier niet meer wil eten of drinken is het verstandig om toch voor controle langs te gaan. Hetzelfde geldt als een dier niet meer op kan/wil staan, niet meer goed reageert of kortademig lijkt.

Bij de dierenarts zal door middel van lichamelijk onderzoek op zoek gegaan worden naar een mogelijke oorzaak en als het mogelijk is zal dan een behandeling ingesteld worden.

Spoedgevallen

Als u twijfelt of u een spoedgeval heeft is het verstandig om altijd contact op te nemen met een dierenarts, ook buiten openingsuren, om de klachten te bespreken. De dierenarts probeert aan de hand van het verhaal dan een inschatting te maken van de ernst van de klachten en kan adviseren op welk termijn u met u dier langs de dierenarts moet gaan.

Volgende nieuwsbrief

Dit jaar zal er nog 1 nieuwsbrief volgen. Hierin zullen we terugkijken op het afgelopen jaar en alvast de aandacht vestigen op de feestdagen en het nieuwe jaar.

Informatie dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly, Rachel en Adriënne. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512. Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.