NIEUWSBRIEF JUNI 2014

Over een paar weken gaan de vakanties weer beginnen, dus het is weer hoog tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het voorjaar is de tijd dat de meeste kittens geboren worden, dus hebben we wat nuttige informatie over kittens. Maar het voorjaar is ook de tijd dat er weer massaal teken en vlooien op onze dieren te vinden zijn. Daarom willen we van deze nieuwsbrief gebruik maken om nieuwe producten voor de behandeling van vlooien en teken toe te lichten.

Als u meer wilt weten kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

Het voorjaar is de tijd waarin de meeste kittens geboren worden. We hebben wat informatie over het in huis nemen van kittens en de verzorging en opvoeding. Daarnaast zien we in het voorjaar natuurlijk ook massaal de teken en vlooien. Hiervoor zijn een aantal nieuwe producten die we onder de aandacht willen brengen. Ook hebben we wat nieuwtjes uit de praktijk.

Nieuwtjes uit de praktijk

Nieuwe assistente

Als eerste willen we laten weten dat we sinds april 2014 een nieuwe assistente in dienst hebben, Rachel, ter vervanging van Elisa. Rachel heeft in het verleden stage gelopen bij ons en is nu met veel enthousiasme begonnen als gediplomeerd paraveterinair. U zult als u in de praktijk komt kennis met haar kunnen maken.

Spaarplan

Verder willen we vermelden dat het spaarplan een groot succes is. U kunt als eigenaar van een huisdier sparen voor de diergeneeskundige zorg van uw huisdier. U maakt maandelijks een bedrag over van minimaal 5 euro. Dit geld blijft ten alle tijden van u en u kunt het geld gebruiken als u kosten maakt in de praktijk. Op deze manier kunt u de kosten voor de dierenarts spreiden over een jaar in plaats van in 1 keer een bedrag af te moeten rekenen. Voor elk dier waarvoor een spaarplan afgesloten wordt, krijgt u 10% korting op alle diensten en producten afgenomen in de praktijk. Neem gerust contact met ons op als u meer informatie over het spaarplan wil.

Webshop

Verder hebben we sinds maart dit jaar een eigen webshop. De webshop wordt ondersteund door de AUV, een groothandel van diergeneesmiddelen. Via deze webshop kunt u allerlei producten bestellen voor uw huisdier, van voer tot vlooienbestrijdingsmiddelen. Bestellingen kunnen thuis afgeleverd worden of in de praktijk opgehaald worden. Zeker voor kleinere bestellingen kan dit voordelig zijn omdat u geen bezorgkosten hoeft te betalen en u langs kunt komen wanneer het u uitkomt. U kunt onze webshop vinden op onze website, www.dierenkliniekdehaardstede.nl.

Vlooien- en tekenbestrijding

teek_volgezogenVlooien komen tegenwoordig het hele jaar voor. Teken komen voor vanaf maart tot eind september en begin oktober. Dit jaar werden de eerste teken al in januari gezien vanwege de zachte winter. Als uw dier regelmatig teken heeft, is het verstandig om uw dier hiervoor te behandelen. Zeker aangezien teken ziekten over kunnen brengen maar ze ook voor irritatie kunnen zorgen. Er zijn steeds meer goed werkende tekenmiddelen op de markt voor de hond. Alleen zijn de meeste van deze middelen giftig voor kat!

Voor de kat zijn er eigenlijk 2 middelen geschikt. Als eerste kan er een druppel (Frontline®) in de nek gegeven worden die beschermd tegen vlooien en teken. Ditzelfde middel is er ook in een spray vorm, dus uw kat kan ook ingesprayd worden (en dan vooral het kop en halsgebied omdat hier de meeste teken zitten). Deze druppel en de spray moeten elke 3-4 weken herhaald worden. Daarnaast is er tegenwoordig ook een goede vlooien- en tekenband (Seresto®) verkrijgbaar die 8 maanden bescherming biedt tegen vlooien en teken. Let op dat de meeste vlooienbanden verkrijgbaar in de dierenwinkel niet beschermen tegen teken en dat de middelen ook vaak verminderd werkzaam zijn tegen vlooien.

Voor honden zijn er meerdere opties om te beschermen tegen vlooien en teken. Zo kunnen honden behandeld worden met een druppel in de nek, voorbeelden hiervan zijn Frontline® en Advantix®. Deze druppels moeten na 4 weken herhaald worden. Let op dat de meeste druppels tegen teken giftig zijn voor de kat, dus als u een hond en kat heeft en deze elkaar wassen is het verstandig om deze druppels niet te gebruiken.
Daarnaast is er voor honden ook de vlooien- en tekenband Seresto®. Deze biedt 8 maanden bescherming.foto
Het grootste nadeel van de tekenband is dat eigenaren de band niet mooi vinden en dat met name kinderen tijdens het aaien van de hond de band ook aanraken. Nu is er een speciale halsband gemaakt die over de tekenband gedaan kan worden. Op die manier is de tekenband niet zichtbaar en kan deze niet aangeraakt worden tijdens het aaien. Deze halsband is via internet te verkrijgen. De halsband heet Makadi. Als u problemen heeft om de band te vinden kunnen de assistenten u helpen.

Een nieuwe mogelijkheid voor het voorkomen van teken en vlooien is het geven van een kauwtablet, Bravecto®. 1 tablet werkt 3 maanden tegen vlooien en teken. Het voordeel hiervan is dat u uw hond geen band om hoeft te doen en geen druppels hoeft te geven en dat het 3 maanden werkt. Als u meer informatie over dit nieuwe middel wilt, kunt u contact opnemen met de praktijk of het nalezen op de website.

Als u uw hond mee naar het buitenland neemt, is het verstandig om even te overleggen welk middel het meest geschikt is, omdat er dan meer eisen aan gesteld worden, zoals bescherming tegen zandvliegjes, en dat lang niet alle middelen hieraan voldoen.

Een nieuw kitten in huis

cats-animals-kittens-background-usHet voorjaar is de tijd dat de meeste kittens geboren worden. Een kitten in huis zorgt altijd voor veel plezier, maar ook voor de nodige zorg.
Het beste is als kittens niet te vroeg uit het nest gaan, liever niet voor de 8-9 weken leeftijd. Raskatten gaan vaak pas na de laatste inenting, rond 13 weken, naar de nieuwe eigenaar. Helaas zien we heel vaak dat kittens al op veel jongere leeftijd bij de moeder weggaan. Deze kittens missen een deel van de opvoeding van hun moeder. Zo zullen ze met hun nagels uit spelen omdat ze niet leren van hun nestgenoten en hun moeder dat spelen met de nagels uit pijn doet.
Op internet is een goede site te vinden, www.kittenleeftijd.nl, waarop aangegeven wordt wat een kitten op welke leeftijd kan. Als u twijfelt over de leeftijd van uw kitten, kunt u hierop vinden hoe oud hij/zij ongeveer is.

Kittens moeten de eerste tijd regelmatig ontwormd worden, het officiële ontwormingsschema is ontwormen op 4, 6, en 8 weken leeftijd en daarna elke maand totdat ze een half jaar oud zijn. Ontwormen gaat het makkelijkst met een pasta, vitaminthe®. Deze pasta kunt op de praktijk ophalen. Daarnaast moeten kittens op 9 en 12 weken leeftijd ingeënt worden tegen kattenziekte en niesziekte. Verder adviseren we om alle kittens te laten chippen.

Bij ons in de praktijk bieden we een kittenabonnement aan voor het eerste jaar van uw kitten. In dit abonnement vallen de controles en vaccinaties, het chippen en het castreren/steriliseren. Meer informatie over ons abonnement kunt u op onze website vinden. Ook kunt u daarop meer informatie over kittens vinden.

Hoe leer ik mijn kat goede manieren?

Door: Diana Kraa, kattengedragsdeskundige, www.catchykattengedrag.nl

“Hoe leer ik mijn kat goede manieren? Hoe leer ik mijn kat überhaupt iets? Een kat kun je toch niets leren?”
Niets is minder waar: een kat kun je heel veel leren, ook goede manieren, als je het maar op een manier doet die de kat begrijpt.
Zeker nu het weer de tijd van jonge kittens is, is het heel nuttig om te weten hoe je je kat goede manieren kunt aanleren (werkt ook bij oudere katten overigens).

Think like a cat!

Als je weet hoe een kat denkt heb je de sleutel in handen tot het aanleren van (goed) gedrag en het oplossen van veel gedragsproblemen.
Hou altijd in gedachten dat een kat in de basis een solitair wezen is. In het wild leeft een kat alleen. Hij zal dus voornamelijk aan zichzelf denken en alleen iets doen als er voor hemzelf een beloning is. Die beloning kan bestaan uit iets aangenaams verkrijgen (bv. eten of aandacht), of iets negatiefs wegkrijgen (bv. eigenaar op laten houden met kammen). Dus think like a cat en bedenk: wat is de beloning voor mij als kat?

Hoe leert een kat?

Een kat leert door te observeren; kijken en nadoen van gedrag vooral van nestgenootjes en moederpoes. Verder leert de kat door informatie te verwerken, bv. van geuren, lichaamshouding en geluid van een andere kat.
Bovenal leert een kat door het leggen van associaties. Associaties leggen (negatief en positief) met een bepaald persoon/geluid/object, bv. de koelkast deur openen betekent eten, de transportbox betekent dierenartsbezoek.
En associaties leggen met het zelf uitvoeren van bepaald gedrag dat een beloning oplevert; bv. “als ik ga miauwen krijg ik eten, als ik aan de deur krab wordt ik naar buiten gelaten”. Deze associatieleer is ook de leermethode die u als eigenaar goed kunt inzetten om uw kat iets aan te leren.

Aanleren goed gedrag – straffen of belonen

Wat werkt beter bij een kat: straffen of belonen? Think like a cat: “wat is de beloning?” dan zul je al snel snappen dat belonen vele malen effectiever is dan straffen bij een kat.
Bij belonen motiveer je je kat om een associatie tussen goed gedrag en de beloning te leggen. Beloon de kat elke keer als hij het goede gedrag vertoont en hij zal dit gedrag blijven vertonen. Doe dit ook snel; binnen 0,5 seconden, anders legt de kat de link niet. Alles kan trouwens een beloning zijn voor de kat: aaien, aandacht geven, een voertje of even spelen.

Stappenplan aanleren goed gedrag

Volg de stappen om een kat goed gedrag aan te leren:
• Vind uit wat je kat een beloning vindt; is dat aandacht, even spelen of bv. een kattensnoepje?
• Bied de juiste faciliteiten om goed gedrag te kunnen vertonen: bv. een goede krabpaal, een schone kattenbak.
• Beloon voor goed gedrag, bv. bij gebruik van de kattenbak of krabpaal. Beloon iedere keer binnen 0,5 seconde na optreden van het goede gedrag.
• Als je kat het gedrag steeds meer gaat vertonen, dan heeft hij het goede gedrag aangeleerd.
• Let op dat je niet beloont bij ongewenst gedrag; zoals bv mauwen om aandacht te vragen, bedelen om eten etc.

Meer weten? Kom naar een lezing!

De komende tijd zal Catchy een aantal lezingen verzorgen met het thema: “Hoe leer ik mijn kat goede manieren?”. Er wordt dan uitgebreid ingegaan op hoe je een kat iets kunt leren. Kijk op de website voor data, info en aanmeldingen.

Diana Kraa
Kattengedragsdeskundige en eigenaar van Catchy – Praktijk voor kattengedrag.
www.catchykattengedrag.nl.
Facebook: www.facebook.com/CatchyPraktijkvoorKattengedrag
Tel: 06-29259054.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly, Linda en Rachel. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.