NIEUWSBRIEF MAART 2015

De laatste nieuwsbrief is al weer een tijdje geleden, dus hoog tijd voor nieuws uit de dierenpraktijk. In deze nieuwsbrief aandacht voor de meest voorkomende spoedgevallen, wat u als eigenaar zelf op kunt lossen en waarmee u toch mee naar een dierenarts moet.
En daarnaast natuurlijk de laatste nieuwtjes uit de praktijk

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Nieuwtjes uit de praktijk

Pop_nieuwsWebsite

We blijven ons graag verbeteren, daarom is de website nogmaals helemaal vernieuwd. De informatie is allemaal up to date gemaakt en ook de lay out is veranderd. We hopen dat de informatie die op de website staat nog makkelijker te vinden is. Graag nodigen wij u uit om een kijkje te nemen op onze website, www.dierenkliniekdehaardstede.nl. Als u nog informatie mist op de website zouden wij dit graag willen horen.

Webshop

Sinds een jaar hebben we een webshop waarop u allerlei producten voor uw huisdier kunt aanschaffen, van voeding tot verzorgingsproducten. Elke maand zijn er weer nieuwe acties, zo is er in de maand maart 5 tot 15% korting op voeding voor seniordieren. Via onze website kunt u kijkje nemen in deze webshop.

Spaarplan

Verder willen we vermelden dat het spaarplan een groot succes is. U kunt als eigenaar van een huisdier sparen voor de diergeneeskundige zorg van uw huisdier. U maakt maandelijks een bedrag over van minimaal 5 euro. Dit geld blijft ten alle tijden van u en u kunt het geld gebruiken als u kosten maakt in de praktijk. Op deze manier kunt u de kosten voor de dierenarts spreiden over een jaar in plaats van in 1 keer een bedrag af te moeten rekenen. Voor elk dier waarvoor een spaarplan afgesloten wordt, krijgt u 10% korting op alle diensten en producten afgenomen in de praktijk. Neem gerust contact met ons op als u meer informatie over het spaarplan wil.

Pups en kittens

Sinds een jaar bieden we puppy en kittenabonnementen aan voor de preventieve zorg die het eerste jaar nodig is voor pups en kittens. Deze abonnementen zijn een groot succes gebleken. Meer informatie kunt u hierover vinden op onze website (www.dierenkliniekdehaarstede.nl/puppyabonnement, www.dierenkliniekdehaardstede.nl/kittenabonnement).

Assistente

Momenteel zijn we op zoek naar een vijfde paraveterinair om ons team van assistentes te ondersteunen. De kans is dus groot dat u binnenkort een nieuw gezicht in de praktijk zult zien.

‘Spoedgevallen’ in de praktijk

In deze nieuwsbrief aandacht voor de meest voorkomende ‘spoedgevallen’ die bij onze huisdieren voor kunnen komen. Daarbij specifiek aandacht voor de ziekten die u zelf op kunt lossen en de problemen waarbij toch op korte termijn contact opgenomen moet worden met een dierenarts.

Hondenziektes-maagtorsieMaagverdraaiing (maagtorsie) bij de hond

Eén van de echte spoedgevallen bij de hond is een maagtorsie. Dit komt vooral voor bij honden met een diepe borstkas, over het algemeen de grotere honden. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als een hond heel veel gegeten heeft of veel lucht binnengekregen heeft. De maag gaat opzetten en draaien. Door het zwellen van de maag komt er veel druk op de bloedvaten te staan, waardoor het hart niet meer goed het bloed rond kan pompen. Ook krijgt de maag te weinig bloed binnen waardoor de maag ernstig beschadigd kan raken.
Wat eigenaren kunnen zien aan hun hond is dat een hond probeert te spugen maar dat het lukt niet. Daarnaast gaat de buik opzetten. Als u dit bij uw hond ziet is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts omdat bij een maagtorsie elke minuut telt.

Het eten van vreemde voorwerpen

PaaseitjesEen ander veel voorkomend spoedgeval is het eten van vreemde voorwerpen, chocolade, rattengif enz. Dit komt zowel bij honden als katten voor. Als u in de gaten heeft dat uw dier iets raars naar binnen heeft gekregen is het belangrijk om altijd even contact op te nemen met de dierenarts. Vaak wordt geadviseerd om uw dier toch te laten braken. Dit kan door middel van een injectie. Een dier braakt makkelijker op een volle maag. Daarom is het verstandig om voordat u naar de dierenkliniek gaat uw dier een flinke maaltijd te geven.

Braken en of diarree bij de hond

dog-vomiting01

Een ander probleem dat met grote regelmaat bij de hond voorkomt, is braken en/of diarree. Er kunnen hier veel verschillende oorzaken voor zijn, maar meestal worden acute klachten (klachten van een paar dagen) veroorzaakt door een maag-darmvirus of door het eten van iets verkeerd (iets wat ze in het bos gevonden hebben).
Als een hond nog wel wil drinken en ook wat wil eten en daarnaast niet heel sloom is, hoeft een hond meestal niet langs te komen. Het is belangrijk om voor een paar dagen wat licht verteerbare voeding te geven, het liefst in kleine porties meerdere keren per dag. U kunt dan denken aan wat rijst met kip of u kunt wat licht verteerbare voeding ophalen op de praktijk.
Als uw hond helemaal niks binnenhoudt, geen water wil drinken of heel erge diarree heeft, is het verstandig om toch even langs te gaan bij dierenarts. Zeker als uw hond ook wat sloom wordt. Honden kunnen vrij snel uitdrogen en het is belangrijk om dit als het mogelijk is te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van medicatie tegen het spugen zodat ze in ieder geval wat vocht binnenhouden. Soms zijn dieren al uitgedroogd als ze bij ons komen en dan moeten ze een infuus krijgen om weer voldoende vocht binnen te krijgen.
Een andere reden om langs te komen is als er veel bloed bij het braaksel, dan wel de diarree zit of als een hond heel erg zit te persen op de ontlasting.

Help, mijn kat kan niet plassen

plaskater1Eén van de echte spoedgevallen in de praktijk is een kater die niet kan plassen. Bij katten komen regelmatig blaasproblemen voor. Deze blaasproblemen kunnen ertoe leiden dat er een verstopping optreedt van de plasbuis. Dit gebeurt eigenlijk alleen bij katers, aangezien poezen een veel wijdere plasbuis hebben. Als de plasbuis verstopt zit, kan de urine met de afvalstoffen het lichaam niet uit. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen zich in het lichaam op gaan hopen en dat een kat zichzelf gaat vergiftigen.
Soms valt het eigenaren op dat een kat veel zit te likken onder zijn staart. Dit kan het eerste teken zijn van blaasproblemen. Daarnaast wordt soms gezien dat een kat vaak naar de kattenbak gaat en kleine plasjes doet. Maar regelmatig wordt dit niet opgemerkt omdat de kat naar buiten gaat. Dan is het eerste wat opvalt een kat die niet in orde is. Soms gaat een kater continu naar de bak, in pershouding zitten, heel hard mauwen. In een later stadium wordt een kater ziek, sloom, kan wat gaan schudden met zijn hoofd door vergiftiging van het lichaam.
Als u een kater heeft die niet in orde is en waarvan niet bekent is of hij recentelijk nog geplast heeft is het verstandig om met uw kat langs te gaan bij de dierenarts om te controleren of er geen sprake is van een blaasverstopping (een zogenaamde plaskater).

Mijn konijn wil niet meer eten

Konijnen moeten eigenlijk de hele dag door eten en keutelen. Als een konijn niet wil eten, worden ze heel snel ziek. Het maagdarmkanaal gaat stilliggen en ze krijgen een te kort aan energie. Als u een konijn heeft dat niet wil eten en stil in een hoekje zit, is het belangrijk om met u konijn naar de dierenarts te gaan. Hopelijk kan de oorzaak voor het niet willen eten gevonden worden, zoals haken op de kiezen of een verstopping in de buik. Als de oorzaak weggenomen wordt, gaan de meeste konijnen wel weer eten. Soms hebben konijnen nog wat aanvullende medicijnen nodig om weer op gang te komen.

Mijn hond loopt kreupel

kreupele hond Een ander veel voorkomend probleem is mank lopen. Honden zijn buiten over het algemeen actief bezig met rennen, spelen en dan wil het nog wel eens gebeuren dat ze zichzelf pijn doen. Als een hond last heeft van een poot, maar deze nog wel wat wil belasten, is het verstandig om even rust te houden. Dat wil zeggen alleen naar buiten voor een klein rondje, niet los, niet spelen. De klachten moeten dan binnen een paar dagen over zijn.
Als een hond een poot helemaal niet wil belasten is het verstandig om er toch even naar te laten kijken door een dierenarts. Vaak is er dan meer schade dan alleen een verstapping en hoe eerder we weten wat er aan de hand is, hoe eerder een juiste behandeling in gesteld kan worden.
Een ander verhaal zijn de honden die niet meer op de achterhand kunnen staan, een verlamming van de achterhand. Als dit gebeurt is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op het te nemen met een dierenarts. Hoe eerder er een therapie ingesteld wordt, hoe groter de kans is dat de schade niet blijvend is en dat een dier weer hersteld.

Mijn kat wil niet eten
18051-att kat 1

Niet eten bij katten is een regelmatig voorkomend probleem. Er kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn, maar het belangrijkste in het verhaal is eigenlijk niet de oorzaak maar het feit dat ze niet eten. In dat opzicht zijn katten heel anders dan honden. Katten kunnen namelijk heel slecht tegen niet eten. Als een kat langer dan 3 dagen niet wil eten, kunnen ze problemen met hun lever krijgen en daardoor alleen nog maar zieker worden.
Dus als uw kat 1-2 dagen niet wil eten, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Als het enigszins mogelijk is, wordt de oorzaak van het niet eten gezocht en aangepakt. Daarnaast kan uw kat behandeld worden om de eetlust te stimuleren en hopelijk weer aan het eten te krijgen.

Volgende nieuwsbrief

De besproken spoedgevallen zijn eigenlijk pas het begin van de meest voorkomende spoedgevallen bij onze huisdieren. Daarom zullen we in volgende nieuwsbrief verder gaan met de meest voorkomende spoedgevallen. In de volgende nieuwsbrief aandacht voor onder andere aanrijdingen, acute jeuk, allergische reactie, hoge koorts en algemeen ziek zijn.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 4 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly en Rachel. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.
Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.
Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.