NIEUWSBRIEF JUNI 2015

Met veel plezier hebben wij de tweede nieuwsbrief van dit jaar voor u samengesteld. Als eerste hebben we wat aandacht voor nieuws uit de praktijk. Daarnaast willen we van deze mogelijkheid gebruik maken om stil te staan bij de vakantie die eraan komt.

Verder gaan we door met het bespreken van een paar van de meest voorkomende spoedgevallen in de praktijk zoals beloofd is in de vorige nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief zullen we aandacht geven aan aanrijdingen en plotselinge erge jeuk.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

Nieuws uit de praktijk

 

Echo

echoWe zijn heel blij met een uitbreiding van onze service. Het is sinds kort namelijk mogelijk om echo onderzoek uit te laten voeren bij ons in de praktijk. Hiervoor werken we samen met dierenarts Ines Schellhoff van dierenecho-flex. Meer informatie over haar kunt u vinden op haar website www.dierenecho-flex.nl. Zij komt bij ons op de praktijk om een echo te maken. Hiervoor kunt u gewoon bij ons via 035 5251512 een afspraak maken.

We hebben door het doen van een echo op de praktijk al een aantal dieren snel en doeltreffend de juiste behandeling kunnen geven.

Meer informatie over het maken van een echo kunt u vinden op onze website.

 

Cadeaukaart van de Goededierenarts

Cadeaukaart-groot

Sinds kort hebben we de mogelijkheid om een cadeaukaart voor de dierenarts aan te bieden. Ons huisdier maakt tegenwoordig deel uit van het gezin en verdient daarom ook de beste verzorging. In plaats van een bos bloemen of een boekenbon kunt u echte dierenliefhebbers nu een passend cadeau geven.

Ook kan de kaart gebruikt worden om financieel bij te springen wanneer een buur, vriend of familielid een nieuw huisdier heeft aangeschaft of bij een ziek dier krap bij kas zit. Door een cadeaukaart te geven weet u zeker dat het geld voor het juiste doel wordt gebruikt. U kunt de cadeaukaart besteden voor onder andere een consult, behandeling of speciale diervoeding, maar ook voor parasietenbestrijding zoals ontworming of vlooienbestrijdingsmiddelen.

U kunt het zelfs gebruiken om onbekende dierenliefhebbers die problemen hebben met de gezondheid van hun huisdier te steunen.

Voor meer informatie kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen via 035 5251512 of u kunt natuurlijk altijd even binnen komen lopen.

 

Assistente

Vanaf juni zal ons team versterkt gaan worden door Adrienne. Zij heeft de afgelopen maanden stage bij ons gelopen voor de opleiding tot paraveterinair. Vanaf juni is zij klaar met haar opleiding en wij vinden het heel leuk dat ze ons team komt versterken.

Parasietenbestrijding

vlooien-en-tekenParasietenbestrijding, zoals behandeling tegen vlooien, wormen en teken, blijft belangrijk om onze huisdieren gezond te houden. Er bestaan steeds meer mogelijkheden voor een bestrijding van parasieten op maat, rekening houdend met uw wensen en omstandigheden. Met de uitbreiding van een ons assortiment kunnen we voor elk dier een goed passende parasietenbestrijding aanbieden, hoog kwalitatieve middelen die zeker niet duurder zijn dan de middelen verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak.

Zo hebben we voor de bestrijding van vlooien en teken naast de bekende druppels in de nek ook een goed werkende vlooien- en tekenband die wel tot 8 maanden bescherming biedt. Het grote voordeel hiervan is dat u als eigenaar niet meer hoeft te onthouden om elke maand druppels te geven. Daarnaast hebben we sinds een jaar de mogelijkheid om dieren te beschermen met een pil. Deze pil werkt 3 maanden en tot nu toe horen we hele enthousiaste verhalen van eigenaren over het effect.

Meer informatie over de verschillende opties kunt u vinden op onze website, of u kunt contact met ons opnemen via 035 5251512. Natuurlijk kunt u ook langskomen voor het juiste advies voor uw huisdier.

Daarnaast hebben we onze mogelijkheid voor ontworming uitgebreid. Al jaren gaven we het ontwormingsmiddel Milbemax mee, een hoogwaardig en veilig middel wat naast de behandeling van spoelwormen en lintwormen ook werkt tegen longwormen en hartwormen. Sinds dit jaar kunnen we daarnaast ook een goed ontwormingsmiddel aanbieden dat werkt tegen lintwormen en spoelwormen, de meest voorkomende wormen in Nederland. Het blijft verstandig om 1x per jaar met Milbemax te ontwormen, maar daarnaast kan het andere ontwormingsmiddel gebruikt worden voor de ontworming de rest van het jaar. Het grote voordeel van het nieuwe middel is dat het een goedkoper middel is.

 

Hartfalen bij grote hondenrassen, zoals de Dobermann en de Duitse Dog

Hartfalen is een veel voorkomend probleem bij onder andere de Dobermann. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 2 Dobermanns uiteindelijk hartfalen zal ontwikkelen en hieraan zal overlijden. Hartfalen komt ook bij andere rassen voor zoals de Duitse Dog.

Om deze aandoening zo goed mogelijk te behandelen is er een wereldwijd onderzoek geweest waar gekeken is een vroege inzet van medicatie zinvol is.

Hiervoor is er gezocht naar honden die nog geen verschijnselen van hartfalen vertoonden, maar op echo wel afwijkingen aan hun hartspier hadden. Deze honden zijn behandeld met het medicijn pimobendan (Vetmedin®). Pimobendan zorgt er onder andere voor dat het hart sterker wordt en dat de bloedvaten wat wijder worden.

Uit het onderzoek is gebleken dat dieren die behandeld werden terwijl het er nog geen klachten waren gemiddeld 9 maanden later pas klachten kregen en ook langer in leven bleven nadat er klachten waren ontstaan.

Aangezien hartproblemen bij de Dobermann zo vaak voorkomt is het verstandig om vanaf een leeftijd van 3 jaar een Dobermann jaarlijks te laten controleren op het begin van hartfalen. Als er dan aanwijzingen voor beginnende problemen gevonden worden kan direct een behandeling ingezet worden.

Kijk voor meer informatie op onze website.

 

Vakantiestress

 

De zomervakantie komt er weer aan. Een periode van vrij zijn en ontspannen. Maar ook jaarlijks weer de zorgen over wat er moet gebeuren met onze huisdieren, blijven ze thuis, gaan ze naar een pension of gaan ze mee op vakantie.

En wat we ook besluiten, er zijn natuurlijk altijd een aantal zaken die van te voren geregeld moeten worden. Zoals de juiste vaccinaties voor het pension of het buitenland en een adequate bescherming tegen parasieten en ziekten die ze op kunnen lopen tijdens de vakantie.

Bij ons op praktijk kunt u een vakantie checklist ophalen om te controleren of u overal aan gedacht heeft. Verder kunnen we u advies geven over wat wel of niet nodig is.

Zeker als u dier mee gaat naar het buitenland is het verstandig om even contact op te nemen om te kijken of alles geregeld is. Contact kunt u opnemen via 035 5251512, via info@dierenkliniekdehaardstede.nl of natuurlijk door langs te komen op de praktijk.

Meer informatie over vakantie en uw huisdier kunt u vinden op onze website

 

De meeste voorkomende spoedgevallen

 

Aanrijdingen

Helaas gebeurt het regelmatig dat een huisdier aangereden wordt. Katten rennen plotseling de weg over zonder te kijken. Een hond ziet iets aan de andere kant van de straat en voordat je het in de gaten hebt is er een ongeluk gebeurd.

Als een dier aangereden is, is het soms meteen al duidelijk dat een dier ernstig gewond is. Als een dier een flinke bloeding heeft, is het zaak om te proberen deze bloeding te stelpen en zo snel mogelijk met het dier naar een dierenarts te gaan. Als een dier verlamd lijkt, is het belangrijk om een dier heel voorzichtig op te tillen, het liefst zo min mogelijk. En wederom om zo snel mogelijk contact met een dierenarts te zoeken. Over de telefoon kan al advies gegeven worden hoe u het beste kunt handelen.

Vaak lijkt er op het eerste gezicht niet zoveel mis te zijn. Een dier staat op en loopt (soms wel wat moeilijk) weg. De schade aan dier kan groter zijn dan u op dat moment als een eigenaar ziet. Door de schrik en adrenaline voelen dieren op dat moment minder en verder willen ze snel mogelijk vluchten, naar een veilige plek. Verder is het zo dat er schade kan zijn dat op een later termijn pas klachten gaat geven, zoals een scheur in het middenrif of een scheur in de milt. Het is daarom belangrijk om een dier dat betrokken geweest is bij een aanrijding altijd even na te laten kijken door een dierenarts, het liefst dezelfde dag nog. De dierenarts kan aan de hand van een gedegen lichamelijk onderzoek beoordelen hoe een dier eraan toe is. Soms wordt besloten om een dier toch even ter observatie op te nemen om in te kunnen grijpen als er zich toch problemen voor gaan doen. Verder kan een dier de nodige pijnstilling krijgen, wat na een aanrijding hard nodig zal zijn.

 

Acute jeuk

Heel regelmatig worden we geconfronteerd met dieren die plotseling heel erge jeuk hebben. De jeuk is het gevolg van een allergische reactie op bijvoorbeeld een insect of een plant.

Dieren beginnen van het ene op het andere moment te krabben, bijten en jeuken. Vaak zien we ook zwellingen en dikke plekken op bijvoorbeeld het hoofd en over het hele lichaam.

Jeuk is heel erg naar. En de reactie op jeuk is krabben. Vaak zien we dat een dier door de jeuk zichzelf kapot maakt, waardoor er ontstekingen en hotspots kunnen ontstaan.

Als uw dier plotseling erge jeuk heeft, is het verstandig om dezelfde dag naar de dierenarts te gaan. Na controle kan er een middel gegeven worden wat de jeuk remt zodat verder problemen voorkomen worden.

Verder is het belangrijk om te zorgen dat uw dier zo min mogelijk krabt en bijt. Als u een kraag in huis heeft, is het verstandig om deze om te doen. Ook is het aan te raden om uw dier niet alleen te laten totdat u bij de dierenarts geweest bent, zodat u het krabben en en bijten zoveel mogelijk kunt voorkomen.

 

Volgende nieuwsbrief

In de volgende nieuwsbrief gaan we verder met de meest voorkomende spoedgevallen, zoals nog wat verder ingaan op allergische reacties, verwondingen aan ogen, hoge koorts en algeheel ziek zijn.

Als u twijfelt of u een spoedgeval heeft is het verstandig om altijd contact op te nemen met een dierenarts, ook buiten openingsuren, om de klachten te bespreken. De dierenarts probeert aan de hand van het verhaal dan een inschatting te maken van de ernst van de klachten en kan adviseren op welk termijn u met u dier langs de dierenarts moet gaan.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Nel, Mariska, Kelly, Rachel en Adriënne. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.

Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.

Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

Reacties zijn gesloten.