NIEUWSBRIEF MEI 2017

De lente is al weer begonnen en dus hoog tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. We zijn dit jaar wat later dan normaal omdat we druk bezig zijn geweest met een maken van een nieuwe website. Hierover meer in deze nieuwsbrief

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of www.orthomanueledierenartshuizen.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Als u in de toekomst deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen, kunt u zich aan het einde van de nieuwsbrief afmelden.

Nieuws uit de praktijk

Wisseling van assistente

In januari hebben we afscheid genomen van onze assistente Kelly. Kelly heeft gekozen voor een verandering van loopbaan. Ze gaat werken als onderwijsassistente. We wensen haar veel succes en plezier in haar nieuwe loopbaan.

Weer terug van weggeweest! Na 3 jaar afwezigheid is Elisa weer bij ons begonnen. Elisa heeft vele jaren met veel plezier bij ons gewerkt als assistente toen ze 3 jaar geleden met pijn in haar hart besloot te stoppen. Maar na 3 jaar van andere uitdagingen begon ze het werk als assistente toch te missen en we zijn dan ook heel blij dat ze weer twee dagen per week bij ons is. Elisa is op maandag en donderdag in de kliniek aan het werk.

Praktijk 40 jaar

Op 1 april 2017 bestond dierenkliniek de Haardstede 40 jaar! Op 1 april 1977 is Boen Liem de praktijk begonnen aan de Schaepmanslaan. Daarna is praktijk verhuisd naar de Lindelaan en in 2004 naar de speciaal gebouwde praktijk aan de Haardstedelaan. We zijn er heel trots op dat we in de afgelopen jaren steeds verder gegroeid zijn en dat we ons nog steeds blijven ontwikkelen. Ter ere van het 40 jarig bestaan is er een stuk over de praktijk in de Huizer Courant verschenen.

Orthomanuele dierenarts

Donderdag 16 februari heeft Frédérique Bavelaar haar diploma voor orthomanuele dierenarts, methode Aharon in ontvangst genomen. Na een opleiding van een jaar onder leiding van de grondlegger van de orthomanuele diergeneeskunde, mevrouw drs. Dorit Aharon mag Frederique nu ook zelfstandig werken als orthomanuele dierenarts. Daarom zal deze nieuwsbrief ook gewijd zijn aan de orthomanuele diergeneeskunde.

 

Nieuwe website

Naast onze bekende website www.dierenkliniekdehaardstede.nl zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met het opzetten van een nieuwe website over de orthomanuele diergeneeskunde. Hierop kunt u meer informatie vinden over de orthomanuele diergeneeskunde en zullen we ook verhalen en ervaringen van patiënten en eigenaren gaan plaatsen. Het adres van onze website is www.orthomanueledierenartshuizen.nl.

Tekentijd

Het is weer warmer aan het worden en teken zijn ook massaal weer actief. Daarom is nu het juiste moment om na te denken over een goede bescherming tegen teken als uw huisdier er last van heeft. Voor honden zijn er verschillende opties om te beschermen tegen teken. Zo hebben we een tekenband, de Seresto band, die 8 maanden bescherming biedt. Ook zijn er druppels die in de nek toegediend kunnen worden en een maand bescherming bieden. Nieuw is daarnaast Simparica. Dit is een tablet die een hond voor 5 weken bescherming biedt tegen vlooien en teken.

Bij katten zijn er minder middelen beschikbaar die een goede bescherming bieden tegen teken. Het beste werkt de tekenband. De Seresto band biedt bij de kat ook 8 maanden bescherming. Daarnaast is er sinds kort een nieuwe druppel voor in de nek die beschermd tegen teken en vlooien, de Stronghold Plus. Deze druppel beschermt voor 5 weken.

Orthomanuele diergeneeskunde

De nieuwsbrief zal ter ere van het afstuderen van Frédérique Bavelaar als orthomanueel dierenarts gewijd zijn aan de orthomanuele diergeneeskunde. Wat is het eigenlijk, wat zijn de mogelijkheden en wanneer kan het toegepast worden. Meer informatie kunt u ook vinden op onze nieuwe website www.orthomanueledierenartshuizen.nl. Als u vragen heeft kunt u ook altijd contact met ons opnemen (035 5251512 of info@dierenkliniekdehaardstede.nl).

Wat is orthomanuele diergeneeskunde?

Het woord ortho komt uit het Grieks en betekent recht of juist. Manueel komt van het Latijnse woord manus wat hand betekent. Orthomanueel betekent dus letterlijk het recht of juist maken met de handen.

Dierenarts mevrouw Dorit Aharon heeft de orthomanuele diergeneeskunde voor dieren ontwikkeld vanuit de orthomanuele geneeskunde voor mensen.

Orthomanuele diergeneeskunde gaat uit van de symmetrie van de wervelkolom. Het achterliggende idee van de orthomanuele diergeneeskunde is dat kleine veranderingen in de stand van botdelen of wervels kunnen leiden tot problemen zoals pijn, minder bewegelijkheid en soms zelfs uitval van zenuwen.

Afwijkende standen kunnen aanwezig zijn in de wervels van de rug en de nek, maar ook van verschillende botten in de gewrichten van de voor- en achterpoten. Deze afwijkende standen in de voor- of achterpoten zullen leiden tot slijtage en pijn in de gewrichten.

Afwijkende standen kunnen onder andere ontstaan door

  • Overbelasting, bijvoorbeeld door sporten of intensief spelen, maar ook door overgewicht
  • Trauma, zoals een val, een buiteling over een andere hond heen, een botsing met een ander dier of een auto ongeluk
  • Onderliggende problemen die leiden tot instabiliteit van de wervelkolom zoals veranderingen aan de tussenwervelschijven of een ontsteking van de tussenwervelschijf
  • Verkeerde belasting van de poten en de rug bij kreupelheidsklachten, bijvoorbeeld door heupproblemen of elleboogklachten

De orthomanuele diergeneeskunde is ontwikkeld om de veranderingen in de stand te corrigeren waardoor de pijn verdwijnt en een dier weer normaal kan gaan functioneren. De correcties worden met de hand uitgevoerd.

Wat zijn de indicaties voor een orthomanuele behandeling?

Een orthomanuele behandeling kan worden uitgevoerd bij honden, katten en konijnen.

Er zijn veel verschillende indicaties voor een orthomanueel consult. De belangrijkste zullen hier gegeven worden. Als u twijfelt of voor uw huisdier een orthomanuele behandeling zinvol kan zijn kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dieren met klachten aan het bewegingsstelsel.

    • Dieren die kreupel of mank lopen, die een poot niet goed belasten of neerzetten. Dit kan al langer aanwezig zijn of plotseling ontstaan zijn.
    • Dieren met artrose klachten
    • Dieren met “startpijn”, startstramheid, moeite met opgang komen
    • Dieren die moeite hebben met springen, moeite met overeind komen
    • Dieren die een orthopedische operatie, zoals een knie operatie of het herstel van een gebroken poot, hebben ondergaan

Dieren met rugklachten.

  • Dieren met een hernia of met hernia-achtige verschijnselen, dat wil zeggen dieren met verlammingsverschijnselen, dan wel neurologische uitval zoals zwabberen, dronkenmansgang of door een poot zakken
  • Dieren die zwak in de voorhand, dan wel de achterhand zijn
  • Dieren met pijn in de rug, nek of lage onderrug
  • Dieren met stijfheid in de rug of met een afwijkende stand van de rug, zoals een bolle rug.

Gedragsafwijkingen

  • Gedragsafwijkingen die aan pijn gerelateerd kunnen zijn zoals onrust, angst, minder contact met de eigenaar zoeken, terugtrekken, niet meer geaaid willen worden of juist agressie naar andere dieren of naar mensen toe.
  • Katten die zich terugtrekken, die niet meer geaaid willen worden op de rug.
  • Dieren die minder goed functioneren in de sport of het werk

Preventieve keuringen

    • Orthomanuele sportkeuring bij werk- of sporthonden.
    • Orthomanuele puppykeuring.
    • Orthomanuele keuring bij dieren met een adoptie verleden (buitenland, dan wel mogelijke verwaarlozing of mishandeling)
    • Orthomanuele seniorenkeuring
    • Dieren die een ongeval hebben meegemaakt, zoals een aanrijding, een gevecht of een val

Hoe gaat een orthomanueel consult in zijn werk?
Als eerste zal samen met de eigenaar gekeken worden hoe het dier loopt. Daarna wordt de geschiedenis van het dier besproken en zal het dier volledig na gekeken worden. Daarbij zal er een volledig orthopedisch en neurologisch onderzoek uitgevoerd worden. Dit houdt in dat alle gewrichten van alle poten één voor één nagekeken zullen worden en dat de verschillende reflexen getest worden. Het volledige onderzoek is van belang om een goed beeld van de zwakke en sterke punten van een dier te krijgen om na afloop de juiste adviezen te kunnen geven.

Daarna zal de stand van de rug en de nek gecontroleerd worden tijdens een orthomanueel onderzoek.

Indien er standsafwijkingen gevonden worden zullen deze indien mogelijk gecorrigeerd worden.

Na de behandeling zal alles nog een keer besproken worden en zal de eigenaar adviezen krijgen over de nazorg. Deze zullen ook per email thuisgestuurd worden.

Na de eerste behandeling is altijd een controle nodig. Afhankelijk van de ernst van de afwijkingen zal deze controle meestal na 2 tot 4 weken later plaatsvinden.

Wat houdt een keuring in?

Onder het motto voorkomen is beter dan genezen zijn er verschillende soorten van orthomanuele keuring mogelijk. De verschillende keuringen worden hieronder kort besproken.

Orthomanuele sportkeuring

Bij dieren die sporten of die gebruikt worden als werkhonden is een keuring zeker aan te raden onder het motto voorkomen is beter dan genezen. Het doel van een keuring is om mogelijke problemen tijdig op te sporen en te behandelen waardoor een dier optimaal kan presteren tijdens de sport of het werk.

Een sportkeuring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Beoordeling van de gang
  • Beoordeling van de verschillende gewrichten tijdens een volledig orthopedisch onderzoek
  • Beoordeling van de rug en nek tijdens een volledig orthomanueel onderzoek
  • Indien nodig zullen afwijkende standen gecorrigeerd worden.

Aansluitend aan de keuring zullen toegepaste bewegings- en revalidatie adviezen gegeven worden en zal indien nodig medicamenteuze ondersteuning gegeven worden.

Orthomanuele puppykeuring

Pups groeien hard in het eerste deel van hun leven. Alles is in ontwikkeling: spieren, pezen en botten. Daarnaast zijn pups enthousiast en kunnen ze de raarste bewegingen maken.

Het liefst willen we dat pups opgroeien tot gezonde honden. Daarom is een puppy keuring zeker te adviseren, ook voor pups geldt voorkomen is beter dan genezen. Mochten er problemen aanwezig zijn kunnen deze in een heel vroeg stadium opgespoord worden en voorkomen we klachten van het bewegingsstelsel op latere leeftijd.

Een puppy keuring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Beoordeling van de gang
  • Beoordeling van de verschillende gewrichten tijdens een volledig orthopedisch onderzoek
  • Beoordeling van de rug en nek tijdens een volledig orthomanueel onderzoek
  • Indien nodig zullen afwijkende standen gecorrigeerd worden.

Aansluitend aan de keuring zal een uitgebreid bewegingsadvies gegeven worden. Het goed opbouwen van de beweging van een pup is belangrijk voor het goed ontwikkelen van de botten en spieren en voorkomt ook het ontstaan van problemen.

Puppykeuringen kunnen uitgevoerd worden vanaf 12 weken leeftijd.

Orthomanuele seniorenkeuring

Bij oudere dieren kunnen allerlei klachten ontstaan van wat stijfheid met opstaan tot artrose en rugklachten. Vaak wordt gedacht dat het hoort bij het ouder worden van een dier, maar dat hoeft niet te betekenen dat we een ouder dier niet kunnen helpen.

Daarom is het zeker verstandig om bij een ouder dier een seniorenkeuring uit te laten voeren.

Een seniorenkeuring bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Beoordeling van de gang
  • Een beoordeling van de verschillende reflexen tijdens een neurologisch onderzoek
  • Beoordeling van de verschillende gewrichten tijdens een volledig orthopedisch onderzoek
  • Beoordeling van de rug en nek tijdens een volledig orthomanueel onderzoek
  • Indien nodig zullen afwijkende standen gecorrigeerd worden.

Aansluitend aan de keuring zullen toegepaste bewegings- en revalidatie adviezen gegeven worden en zal indien nodig medicamenteuze ondersteuning gegeven worden.

Orthomanuele keuring na trauma dan wel mishandeling/verwaarlozing

Heel veel honden hebben al een verleden voordat ze bij hun baas komen. Het kan zijn dat ze in Nederland uit het asiel komen of dat ze uit het buitenland komen. Veel van deze honden hebben jammer genoeg niet in de beste omstandigheden geleefd of zijn zelfs mishandeld. We zien bij deze dieren dan ook met grote regelmaat problemen in de rug en nek. Omdat mogelijke problemen al aanwezig zijn vanaf dat een hond of kat in huis komt is het moeilijk in te schatten of er problemen zijn. Daarom is het verstandig om dieren met een verleden te laten controleren.

Hetzelfde geldt voor dieren die een ongeluk hebben gehad, zoals een aanrijding of een val vanuit een raam. Vaak wordt gekeken naar de meest opvallende klachten zoals een gebroken poot. Dit wordt behandeld en dan lijkt het weer beter te gaan. Maar regelmatig houden de dieren klachten aan hun rug of nek.

Een orthomanuele keuring na trauma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Beoordeling van de gang
  • Een beoordeling van de verschillende reflexen tijdens een neurologisch onderzoek
  • Beoordeling van de verschillende gewrichten tijdens een volledig orthopedisch onderzoek
  • Beoordeling van de rug en nek tijdens een volledig orthomanueel onderzoek
  • Indien nodig zullen afwijkende standen gecorrigeerd worden.

Aansluitend aan de keuring zullen toegepaste bewegings- en revalidatie adviezen gegeven worden en zal indien nodig medicamenteuze ondersteuning gegeven worden.

Wat houdt de nazorg in na een orthomanuele behandeling?

Na een behandeling is de juiste nazorg en revalidatie heel belangrijk. Er zullen dan ook adviezen mee gegeven worden met betrekking tot beweging, ergonomie en revalidatie aangepast aan het gevonden probleem en het dier. Deze adviezen en richtlijnen ontvangt u na het consult ook via de email.

Indien nodig zullen er ook medicatie dan wel supplementen ter ondersteuning mee gegeven worden.

Het is normaal om na een behandeling 48-72 uur wat last van napijn te hebben. Soms kan het nodig zijn om voor een paar dagen een pijnstiller te geven aan uw dier, dit zal dan tijdens het consult met u besproken worden.

Na een behandeling vindt altijd een controle plaats. Afhankelijk van wat er gevonden wordt bij uw dier zal de controle meestal na 2 tot 4 weken plaats vinden.

Wat zijn de tarieven van een orthomanuele behandeling?

Voor de orthomanuele consulten gelden de volgende tarieven:

  • Het eerste orthomanuele consult (intake) kost 90 euro.
  • Vervolg orthomanueel consult kost 75 euro.
  • Een orthomanuele keuring kost 80 euro.

Verschillende ziektekosten verzekeringen vergoeden de orthomanuele behandeling deels of volledig. Het is verstandig om dit na te vragen bij uw verzekeraar.

De korting van dieren met een gezondheidsabonnement of een spaarplan gelden ook voor de orthomanuele consulten.

Volgende nieuwsbrief

In de volgende nieuwsbrief zullen we onder andere meer aandacht geven aan ervaringen met de orthomanuele diergeneeskunde en een aantal aandoeningen bespreken waarbij de orthomanuele behandeling een zinvolle behandeling kan zijn.

Reacties zijn gesloten.