November 2017

De blaadjes vallen van de bomen en de zomer is al weer voorbij. Hoog tijd voor een nieuwsbrief vanuit de praktijk. In deze nieuwsbrief kunt u lezen over nieuws uit de praktijk en meer te weten komen over het gebruik en ingeven van antibiotica bij katten, het wennen van honden in de praktijk en het toepassen van orthomanuele therapie bij katten.

Als u meer wilt weten over de verschillende onderwerpen kunt u terecht op onze website: www.dierenkliniekdehaardstede.nl of www.orthomanueledierenartshuizen.nl of u kunt contact met ons opnemen tijdens openingstijden doordeweeks tussen 8.30 en 18.00 op telefoonnummer 035 5251512 of via de email info@dierenkliniekdehaardstede.nl

Nieuws uit de praktijk

Afscheid van Nel

In juni hebben we afscheid genomen van Nel. Nel was sinds 1991 werkzaam als paraveterinair bij ons in de praktijk. Ze heeft zich altijd met hart en ziel ingezet voor de dieren en hun eigenaren. Nu geniet Nel van een welverdiend pension en soms mogen we nog een oproep op haar doen om in te vallen, misschien komt u haar dan ook nog tegen.

Ervaringen in de praktijk

De afgelopen maanden hebben we weer heel veel meegemaakt in de praktijk. Mooie, bijzondere en ook heel verdrietige momenten zijn voorbij gekomen. We hebben veel nieuwe pups en kittens mogen verwelkomen. Aan de andere kant hebben we ook met verdriet afscheid moeten nemen van een aantal patiënten.

Gelukkig zijn er vaak bijzondere en mooie momenten geweest. Zoals het vinden van een naald in de dijbeen van een hond en het helpen van niet één, maar twee katten met een verbrijzelde onderkaak, die binnen een week na elkaar binnenkwamen. Alle drie de patiënten zijn heel goed hersteld en genieten weer van het leven.

De afgelopen maanden hebben we ook steeds meer orthomanuele patiënten mogen behandelen. Ook hier hebben we bijzondere momenten beleefd, zoals honden die compleet verlamd waren aan de achterkant en binnen een aantal weken weer konden lopen en blij waren en katten die na een behandeling plotseling weer op het schuurdak sprongen.

Slakken

snails-for-kidsHet weer in de zomer heeft niet echt meegezeten, vaak nat en niet erg warm. Eigenlijk ideaal weer voor slakken. Op het moment zien we dan ook genoeg slakken in tuinen en in de bossen. Behalve dat slakken vervelend kunnen zijn als ze slaplantjes uit de moestuin opeten kunnen ze ook wormen bij zich dragen. Honden en katten die slakken eten of plekken waar slakken hebben gekropen aflikken kunnen besmet raken met deze wormen. Deze wormen gaan bij de hond en de kat in de longen zitten en worden daarom ook wel longworm genoemd. Dieren die besmet zijn met longworm hebben soms geen klachten, terwijl andere dieren gaan hoesten, afvallen of er zelfs aan kunnen overlijden. Een besmetting met longworm is heel goed te behandelen met een juiste ontworming. Als uw hond of kat slakken eet of gras eet waar slakken kunnen zitten is het verstandig om hem/haar in de herfst een extra keer te ontwormen met een wormmiddel dat werkzaam is tegen longworm. Als u uw dier wilt ontwormen kunt u contact opnemen met de praktijk (via 035 5251512 of info@dierenkliniekdehaardstede.nl) om na te vragen wat geschikt is voor uw huisdier.

Wennen in de praktijk

zd3mnHet is voor een hond, het baasje en de dierenarts heel fijn als een hond met plezier naar de dierenarts gaat. Een aantal jaren geleden zijn we begonnen met het puppyabonnement. Een belangrijke reden hiervoor was dat we pups vaker op de praktijk willen zien. Hoe vaker een pup binnenkomt en een leuke ervaring heeft (een aai, een koekje), hoe makkelijker het wordt om naar de dierenarts te gaan. We zien bij de pups die vaak binnen zijn geweest over het algemeen ook dat ze het leuk vinden om binnen te komen. Er zijn zelfs een groot aantal honden die geen problemen hebben met de tafel en hier vrolijk opstappen in afwachting van een lekker koekje.

Daarom gaan we ook met alle nieuwe pups weer aan de slag om ze regelmatig binnen te hebben en de weegschaal, de spreekkamer en het op de tafel stappen te oefenen.

Maar er zijn natuurlijk genoeg volwassen honden die het niet leuk vinden om naar de dierenarts te gaan. Ook voor deze honden is het nuttig om regelmatig even binnen te komen, al is het alleen maar voor een aai of een lekker koekje. Als u een hond heeft die het spannend vindt om naar de dierenarts te gaan, kunt u met een assistente een afspraak maken om te oefenen met uw hond. Het voordeel van het maken van een afspraak is dat de assistente echt even de tijd kan nemen om bijvoorbeeld samen te oefenen om uw hond op de weegschaal te krijgen of in de spreekkamer te oefenen. Aan een afspraak om te wennen in de praktijk zijn natuurlijk geen kosten verbonden. Het is in het belang van zowel de hond, het baasje als de dierenarts dat een hond zonder problemen de praktijk binnenkomt.

Heeft u een hond die het spannend vindt bij de dierenarts, kom dan langs of neem contact op (via 035 5251512 of info@dierenkliniekdehaardstede.nl) om een wentraject te bespreken.

Antibiotica ingeven bij de kat

giving-cat-liquid-medicine-thinkstock-100597064Een aantal jaar geleden is de regelgeving met betrekking tot het gebruik van antibiotica bij dieren aangescherpt waardoor een aantal antibiotica niet zomaar meer gegeven mag worden aan onze huisdieren. Helaas vallen hieronder ook de makkelijk toe te dienen antibiotica, zoals een prik die twee weken werkzaam is. De regelgeving is aangepast met het oog op de steeds toenemende antibiotica resistentie. Daarom mogen sommige antibiotica niet meer gegeven tenzij er geen ander middel beschikbaar is en er een antibiotica kweek uitgevoerd is.

Met grote regelmatig zien we katten die antibiotica nodig vanwege bijvoorbeeld een fikse vechtpartij. Nu is het ingeven van pillen bij katten niet altijd makkelijk en we krijgen dan ook met enige regelmaat de vraag of het niet met een injectie kan. Zoals hierboven beschreven is, kan dat niet meer. Daarom zullen we toch de antibiotica moeten proberen om als pil of als vloeistof in te geven. Hieronder zullen we wat tips beschrijven voor het ingeven van pillen. Lukt het toch niet, neem dan contact op met de praktijk zodat we kunnen helpen om een oplossing te vinden.

Tips voor het ingeven van pillen:

  • Pil fijnmaken en in iets lekkers aanbieden, of eventueel bovenop het eten leggen en dan kijken of de pil makkelijk wordt opgenomen. Wel blijven kijken of de pil echt doorgeslikt wordt. Het kan ook helpen om even iets minder eten te geven of het eten even weg te zetten zodat een kat honger heeft. Als de pil in het lekkers op is, kan de kat de rest van zijn eten krijgen. Dit ‘lekkers’ kan zijn : blikvoer zoals gourmet, het ‘saus’ wat er in zakjes natvoer zit (heel veel katten vinden vooral de saus erg lekker), kaas, smeerkaas, yoghurt, leverworst, vanillevla, slagroom of boter, of speciale liquid snacks voor katten. De liquid sticks zijn bij de dierenwinkel of het tuincentrum verkrijgbaar en heel veel katten vinden het erg lekker.
  • Een pil kan heel makkelijk fijngemaakt worden tussen 2 lepels. De pil op een lepel leggen, de andere lepel erboven, duwen en wat draaien.
  • Ook kan een pil verstopt worden in de zogenaamde easypil  (verkrijgbaar bij de praktijk). De easypil is speciaal gemaakt om pillen te geven aan katten. Heel veel katten vinden het erg lekker en eten het op als een snoepje met de pil erin.
  • Als een kat niet zo in eten geïnteresseerd is of erg kieskeurig is, werken voorafgaande tips vaak niet. Dan zal een pil toch ingeven moeten worden. Dit kan door een pil fijn te maken en op te lossen in een minimale hoeveelheid water die wel een oplossing geeft/vloeibaar is. Deze oplossing kan dan na 5 minuten opgezogen worden in een klein spuitje en rechtstreeks in de bek ingegeven worden. Daarna nogmaals het spuitje met water vullen en goed mengen met de restjes in de spuit en dit ook ingeven. Een klein spuitje kunt u altijd komen halen in de praktijk.
  • Bij sommige katten werkt geen enkele truc en zal de pil ingegeven moeten worden als pil. Het is dan het beste om achter de kat te knielen en de kat tussen de benen te houden zodat hij niet naar achter kan wegduiken. Of door de kat op een hoge tafel of op het aanrecht te zetten. Met de hand over de kop voorzichtig de kop iets naar achter en naar boven bewegen, dan staat het bekje al een beetje open. Dan met een vinger de bek verder openen en de pil achter in de bek laten vallen of met een pillenschieter achterin de keel leggen (een pillenschieter kunt u op de praktijk krijgen), waarna met een natte wat of tissue of een klein spuitje een beetje water gegeven kan worden zodat de pil makkelijk doorgeslikt kan worden. Het is verstandig om de bek daarna even dicht te houden, de kop nog iets omhoog en even over de keel te wrijven om het slikken te stimuleren. Het is verstandig om meteen daarna iets lekkers te eten geven zodat de sfeer weer goed is en de kat blij is. Als een kat de neiging heeft om met zijn voorpoten tegen te spartelen of zelfs te krabben, dan kan met een handdoek geprobeerd worden de voorpoten tegen te houden. De handdoek kan als een slabbetje voor de kat langs gebracht worden en achter op de rug bij elkaar gehouden worden.

Mocht het ondanks onze tips niet lukken om de medicatie naar binnen te krijgen dan horen wij het graag zodat we naar een andere oplossing kunnen zoeken.

Als u een goede methode heeft die hier niet bij staat, wilt u ons deze dan laten weten? Dan kunnen wij onze tips uitbreiden.

Orthomanuele behandeling bij de kat

maxresdefaultAfgelopen februari heeft Frederique Bavelaar haar diploma gekregen als orthomanuele dierenarts en sindsdien voert ze ook orthomanuele behandelingen uit. Het blijkt dat heel veel katten last hebben van rugklachten, en dan niet alleen oude katten maar we zien ook regelmatig jonge dieren die al pijn in de rug hebben. Alleen laten katten dat heel moeilijk zien. De verhalen die we horen van eigenaren zijn bijvoorbeeld een kat die niet van aaien houdt, vooral boven de staart. Ze laten zien dat ze dit niet fijn vinden door weg te lopen, te grommen of zelfs uit te halen als ze geaaid worden. Daarnaast horen we regelmatig verhalen van katten die vroeger het samen goed konden vinden en waar nu regelmatig sprake is van ruzie. Of katten die niet meer rechtstreeks springen, maar via een opstapje, of die moeite hebben om de trap op te komen.

Katten laten thuis moeilijk zien dat ze pijn in hun rug hebben, maar tijdens het onderzoek zijn ze heel duidelijk. Als ze op hun pijnlijke plek aangeraakt worden kunnen ze heel fel reageren. Vaak zijn er een of meerdere wervels die niet goed staan wat heeft geleid tot rugpijn. De standsafwijkingen kunnen zijn ontstaan door een vechtpartij, door een val of door bijvoorbeeld een missprong. Gelukkig kunnen de standsafwijkingen over het algemeen goed gecorrigeerd worden tijdens een orthomanuele behandeling. Het is heel mooi om te zien dat een kat tijdens de behandeling al ontspant op de tafel en niet meer reageert op aanraking van de rug. Regelmatig zien we direct na een behandeling in de spreekkamer dat een kat al weer kan springen terwijl het daarvoor echt niet meer ging.

Als u twijfelt of uw kat last van rugklachten kunt u altijd contact opnemen met de praktijk (035 5251512 of via info@dierenkliniekdehaardstede.nl) om het te bespreken of om een afspraak te maken om uw kat na te laten kijken.

Informatie Dierenkliniek de Haardstede

Wij werken in de praktijk met 3 dierenartsen, drs. M.E. Pesman, dr. F.J. Bavelaar en drs. H.A. Schram, en 5 assistenten. Onze assistentes zijn Mariska, Elisa, Rachel, Lydia en Denise. Regelmatig is er ook een stagiaire aanwezig.

Maandag t/m vrijdag is de kliniek geopend tussen 8.30 en 18.00. Doordeweeks zijn er meestal 1 of 2 avondspreekuren. Als u overdag niet kunt, kunt u telefonisch contact opnemen om na te vragen wanneer het avondspreekuur is en hiervoor een afspraak maken.

We werken uitsluitend op afspraak, het maken van de afspraak kan telefonisch gebeuren via 035 5251512.

Voor het ophalen van voer en medicijnen, voor het afgeven van urine of ontlasting voor onderzoek of voor het wegen van uw hond kunt u altijd binnen komen lopen tijdens de openingstijden. Als u uw kat wilt laten wegen is het verstandig om van te voren even te bellen aangezien de weegschalen in de spreekkamer staan en u anders bij drukte even moet wachten.

Voor vragen kunt u altijd aan de balie terecht, maar het kan ook telefonisch of via email: info@dierenkliniekdehaardstede.nl.

Dienstenregeling

Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 uur en 18.00 uur via 035 5251512.

Voor spoedgevallen is er maandag t/m vrijdag tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur een dierenarts in de regio beschikbaar via 0900-6699666.

Buiten deze tijden en op zon- en feestdagen kunt u contact op nemen met de Spoedkliniek voor Gezelschapsdieren Midden Nederland in Utrecht via 0900-2223000.

Het adres is Yalelaan 108, 3584 CM Utrecht. De spoedkliniek werkt samen met de faculteit Diergeneeskunde en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de afdeling Gezelschapsdieren.

 

Reacties zijn gesloten.